Bastustuga – Bästa sättet att använda den!

Efter en träning eller en stressig dag på kontoret, är den lugnande värmen i en bastustuga ett lockande alternativ. Bastustugans torra värme gör att kroppen svettas vilket resulterar i djup avkoppling för många människor. Medan det finns motstridiga slutsatser om den medicinska effekten av att svettas ut i gifter i en torrbastu, är det ingen tvekan om att bastubadning kan vara ett av de mest omedelbart glädjande sätten att slappna av och lugna kroppen. Några försiktiga försiktighetsåtgärder och preparat kommer att göra din torra bastuupplevelse så mycket roligare och mer hälsosam.

Steg 1 – Drick vatten

Drick ett glas vatten innan du går in i den torra bastun. Med torra temperaturer som stiger upp till 90 grader Celsius behöver din kropp extra fukt. Ta en flaska vatten med dig i bastun om du blir uttorkad. DU kan också dricka rätt ur skålen med vatten som är avsett för stenarna på bastuaggregatet.


Steg 2 – Städa bastun, tvätta dig själv

Städa bastun ren. Skölj av dig i duschen innan du går in i bastun, om det behövs, för att ta bort eventuella dagliga föroreningar från din hud. Beroende på om du är i en offentlig eller privat bastu, kan du välja att bära badkläder eller gå naken in i bastun. Kontrollera reglerna innan du anländer till en offentlig bastu för att bekräfta någon klädkod. Det är alltid skönare att vara utan kläder då badbyxor kan klibba fast när temperaturen närmar sig 120 grader celsius.

Steg 3 – Handdukar

Ta alltid med två rena, stora handdukar i bastun och kom ihåg att stänga dörren bakom dig. Det är inte roligt för de andra i bastun om din svett droppar på dem. En handduk kan också fungera som ett sätt att skyla ditt organ från andra.

Steg 4 – Bränn inte rumpan

Lägg en ren handduk på en bänk. Du kan antingen sitta på handduken eller ligga ner över bänken för att slappna av helt. Använd den andra handduken du tog med dig för att torka bort svett från din panna eller från var som helst på din kropp som behöver uppmärksamhet när du bastar.

Steg 5 – Andningen


Ta djupa, långsamma andetag och njut av bastun i mellan femton till tjugo minuter. Kom ihåg att dricka vatten om du känner dig lugn och undvik att stanna länge i bastun och överhetta din kropp.

Steg 6 – Tvätta av dig svetten

Lämna bastun och skölj i duschen i ljummet vatten för att avlägsna överskottssvett och försiktigt kyla din kropp ner i grad.

Steg 7

Drick ett glas eller två vatten när du lämnar bastun för att återfukta din kropp.

Saker du behöver när du bastar

  • Vattenflaska
  • Stora handdukar
    Badkläder (tillval)
    tips

Håll alltid handdukar och vatten nära till hans. Om dina fötter är känsliga för värme, ta på dig ett par sandaler för att skydda dem.

Varningar

Rådgör med din läkare om du har några medicinska tillstånd som kan påverka dig i värmen, till exempel hjärtsjukdom. Håll kroppen full med vatten och håll koll på din hjärtfrekvens. Om du börjar bli yr eller överhettad, lämna bastun omedelbart. Tillkalla läkare om du somnar.

 

Vi tackar bastukompaniet.se för att vi fick låna deras bastubadar guide!